kawa z solą

A może tak kawa z solą? Brzmi absurdalnie? Do kawy dodaje się soli od wielu lat np. w północnej Skandynawii, na Węgrzech i w Turcji. Sól dodana do kawy wpływa na jej smak, a także na jej pienienie. Ponoć najlepiej posolić kawę jeszcze przed dodaniem wody. Sól jest idealnym sposobem na pozbycie się goryczki, a więc świetnie sprawdzi się u osób, które na co dzień słodzą. Słodka kawa smakuje po prostu cukrem, natomiast w tej posolonej, nie wyczujemy goryczy, tym samym zachowując jej wyjątkowy smak i aromat. Mówi się, że sól wręcz podkręca smak kawy (także jej słodycz). Idealnym na to dowodem jest czekolada z solą lub słonym karmelem. Dlaczego wiec nie użyć szczypty do kawy? Morską sól do swojej kawy dodają również Tajwańczycy. Sądzą oni, że otwiera kubki smakowe. Sól dodają do lekko schłodzonej śmietanki. Tak powstaje aromatyczna kawa o charakterystycznym słono-słodkim smaku. Kawę z solą uważa się również za świetny sposób na wzmocnienie sił po imprezie. To nie żart. Wystarczy do 200ml mocnego naparu kawowego, dodać łyżkę miodu, 20 ml soku z cytryny i szczyptę soli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej wpisów o kawie

Może coś o herbacie?

Reklama

Sprawdź co jest ostatnio na topie: